Rotator potraw Ken

Warsztaty Kulinarne

Warsztaty kulinarne z Tapim w INDIACH

Warsztaty kulinarne z Tapim w INDIACH

TERMIN: 22.09-29.09.2018 +7 dni pobyt na Goa

 

Warsztaty Kulinarne
Tapi Sharma

Od jakiegoś czasu, znany Wam wszystkim doskonale Tapi , prowadząc warsztaty kulinarne szkoli Was w zakresie kuchni indyjskiej. Zdradza jej tajemnice, podpowiada na co najbardziej zwracać uwagę podczas przygotowywania potraw, uczy jak prawidłowo używać trochę mniej znanych nam przypraw. Zawsze towarzyszy temu świetna zabawa, duża dawka humoru i luzu. 

Bardzo często podczas warsztatów pojawiają się pytania na które odpowiedź jest jedynie suchym zdaniem.  Czemu hindusi tak zachwycają się mango skoro ten owoc jest taki twardy i kwaśny? Czy kerala faktycznie jest tak gorzka? Jak najlepiej przyrządzać okrę? Dlatego Tapi we współpracy z Asia Dream Trips pragnie zabrać Was do Indii w których się urodził i spędził całe dzieciństwo. Wspólnie zaplanowali dla Was wiele atrakcji:

  • warsztaty pod okiem naszego Mistrza -oczywiście 🙂
  • spacery ulicami Delhi połączone ze wspomnieniami Tapiego z dzieciństwa. Degustacją słynnych przekąsek streetfoodu, poznacie ich proces przygotowania.
  • odwiedzicie bazary, poznacie specyficzne dla tego kraju owoce, warzywa, przyprawy. Poznacie prawdziwy smak dojrzałego mango! 🙂
  • nie zabraknie oczywiście zwiedzania najbardziej znanych miejsc miast Rajasthanu: Delhi, Jaipuru i Agry

 

Szczegółowy program poznacie tutaj

To jak? Z kim Tapi widzi się w Indiach?

Dziecięce Menu

Wybieracie się do nas ze swoimi pociechami ? Sprawdźcie co dobrego u nas zjedzą !

kids-menu2017

 

Nasze Dania

Czy mieliście już okazję spróbować dań kuchni indyjskiej ? Dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej na temat menu które serwujemy zachęcamy do lektury:

Zupa pomidorowa restauracja indyjska łódź, warszawa, kraków

 

Zupy

Wszystkie zupy w naszych restauracjach przygotowywane są na bazie wywarów bezmięsnych. Swój oryginalny smak zawdzięczają użyciu indyjskich przypraw, które są również zasługą tego, że zupy przez nas serwowane wyraźnie odróżniają się od ich europejskich wersji.

 

Veg Samosa indian restaurant, restauracja indyjska

Przystawki

Proponujemy Państwu wybór sześciu przystawek wegetariańskich oraz z kurczaka, wśród nich cieszące się niezwykłą popularnością pierożki Samosy. W przyrządzaniu większości naszych przystawek wykorzystujemy mąkę grochową (Besan) oraz przyprawę chat masala. Wszystkie pozycje podajemy razem z dwoma chutney’ami – czerwonym z owoców tamaryndowca oraz zielonym na bazie jogurtu, mięty i przyprawy chat masala.

 

Chicken Tikka restauracja indyjska warszawa - kraków

Danie z pieca Tandoor

Tandoor to tradycyjny gliniany piec w kształcie dzbana, powszechnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej. Przyrządzane w nim dania są zarazem soczyste i chrupiące, co jest zasługą bardzo wysokiej temperatury dochodzącej do 500°C oraz krótkiego czasu pieczenia. W piecu przygotowujemy dania z kurczaka oraz z warzyw i indyjskiego serka Paneer. Dania podawane są z chutney’em na bazie jogurtu, mięty i przyprawy chat masala.

W piecu wypiekamy również wszelkiego typu indyjskie placki, w tym popularne naany.

Chicken Curry restauracja indyjska

Dania w sosach (z kurczaka, baraniny oraz ryb i krewetek)

Kuchnia północnoindyjska znana jest głównie ze swoich sosów. Gęstych, aromatycznych, o intensywnych smakach i zapachach. Niezwykłą popularnością cieszą się one także w naszych restauracjach. Jedne łagodne i aksamitne (np. Murgh Korma czy Murgh Makhanawala) inne pokazujące najostrzejsze oblicza indyjskiej kuchni (m.in. Murgh Madras i Mutton Vindaloo). Stali klienci znają je zazwyczaj na pamięć, nowym gościom zajmuje trochę czasu, żeby poznać różnorodność wszystkich smaków.

Na szczególną uwagę zasługują dania z baraniny, zachwalane przez zdecydowaną większość gości!

Punjabi Chana Masala - restauracja indyjska

Dania wegetariańskie

Podobnie jak założyciel sieci Ganesh, pan Tapinder Sharma, spora część Hindusów to wegetarianie. Wśród Polaków również jest ich w ostatnich latach coraz więcej. Tego typu dania mają więc w naszej karcie bardzo szeroką reprezentację. Dania z cieciorki, soczewicy oraz przyrządzanego na miejscu indyjskiego serka Paneer cieszą się uznaniem wielu gości, także tych, którzy na co dzień nie wyobrażają sobie kuchni bez mięsa. Intensywnie doprawione, w aromatycznych sosach – będąc u nas nie można ich nie spróbować!

restauracja indyjska - Warszawa - indian restaurant - Sizzlersy

Dania dla dwóch osób

Dla dwóch osób lub na naprawdę bardzo duży głód proponujemy kilka rodzajów Biryani (ryżu Basmati smażonego z różnymi dodatkami) lub popularne w naszych restauracjach „Sizzlersy”. To pieczone kawałki warzyw, naanów oraz w zależności od wersji – indyjskiego serka, kurczaka lub baraniny. Jeśli chcesz spróbować wszystkich tych smaków naraz, polecamy Mix Sizzlers, w którym oprócz warzyw i naanów znajdziesz zarówno serek, jak i obydwa rodzaje mięsa. Danie podawane jest w liściach kapusty na gorącej patelni.

ryż - restauracja idyjska

Indyjski ryż basmati

Większość dań kuchni indyjskiej nie może obejść się bez ryżu. W Ganeshu zawsze jest to ryż basmati sprowadzany prosto z Indii. W naszej karcie można znaleźć kilka rodzajów ryżu w charakterze dodatku (m.in. ryż smażony z groszkiem i przyprawami czy kuminem).

placki indyjskie restauracja

Placki indyjskie

Oprócz ryżu, jako dodatek do dań głównych polecamy również indyjskie placki wypiekane w piecu Tandoor, cieszące się w naszych restauracjach wielką popularnością. Zachęcamy do próbowania zarówno szerokiego wachlarza naanów (m.in. kultowy Garlic Naan), jak i placków z mąki indyjskiej (Tandoori Roti, Nidra Ko Jagana) czy z mąki z cieciorki (Besani Roti Missi). Dla większych grup polecamy Bread Basket – koszyk różnych chlebków indyjskich, dzięki któremu można spróbować wielu smaków naraz.

 

Mixed Raita i Avadh Salad indian restaurant

Sałatki

Jako dodatek do dań proponujemy również sałatki. Polecamy świeże warzywa pokrojone w kostkę z indyjskimi przyprawami (Avadh Salad), jak i te same składniki wymieszane z gęstym indyjskim jogurtem (Mixed Raita).

Mango Lassi, restauracja indyjska, idian restaurant

Indyjskie napoje zimne

Nic tak dobrze nie ugasi pragnienia lub nie złagodzi ostrości niektórych dań, jak prawdziwe indyjskie Lassi. To tradycyjny jogurtowy napój, który w naszych restauracjach podajemy w kilku wariantach, m.in. naturalnym, słodkim, słonym, czosnkowym lub o smaku chilli. Na szczególną uwagę zasługuje Mango Lassi, najczęściej wybierane przez naszych gości.

Z napojów zimnych radzimy również spróbować przyrządzanej na miejscu indyjskiej lemoniady w wersji słodkiej lub słonej. Polecamy także świeżo wyciskane soki – pomarańczowy, grejpfrutowy lub mieszany.

potrawa indyjska - restauracja -restaurant -indian

Napoje gorące

Jeśli same indyjskie potrawy nie rozgrzeją Was w wystarczającym stopniu, polecamy również szeroki wybór gorących napojów. Uwagę warto zwrócić zwłaszcza na zaparzane na mleku indyjską herbatę oraz kawę, podawane na słodko z dominującą nutą kardamonu. Natomiast w chłodniejsze dni najlepszym wyborem będzie Rubani drink, czyli rozgrzewający napój z imbirem, miodem i trawą cytrynową.

Chałwa marchewkowa i kawa (543x800)

Słodkości

Po porządnym posiłku warto zostawić sobie jeszcze odrobinę miejsca na deser. Zwłaszcza, że słodkości również są u nas jedyne w swoim rodzaju! Podawane na ciepło kuleczki serowe w syropie, chałwa z marchwii czy indyjskie lody – nie znajdziecie tego nigdzie indziej. Dla amatorów słodkich smaków to pozycje obowiązkowe!

 

Lunch Menu

LUNCH MENU 

Nasze Lunch menu zawiera 8 dań, które możecie sobie dowolnie wybrać od otwarcia lokalu do godziny 16:00. Każde danie z lunch menu podajemy z chlebkiem naan oraz ryżem basmati. CENA 17,90zł

Poniżej opisy dań z Lunch Menu

    • CHICKEN TIKKA MASALA: Grillowany kurczak w popularnym indyjskim sosie na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli
    • CHICKEN JALFREZI: Kawałki kurczaka w aromatycznym indyjskim sosie Masala na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli w towarzystwie warzyw
    • BUTTER CHICKEN: Kurczak grillowany w piecu Tandoor podawany w sosie pomidorowo-maślanym z dodatkiem śmietanki 
    • CHICKEN MADRAS: Kurczak w bardzo ostrym sosie na bazie pasty z czerwonego chilli, imbiru, czosnku, przypraw i kokosu
    • PALAK PANEER: Serek indyjski w popularnym szpinakowo-śmietanowym sosie
    • NAVRATAN VEG KORMA: warzywa z serkiem indyjskim w łagodnym orzechowym sosie
    • GULMELI PANEER CHATTA: Serek indyjski z siekaną papryką i cebula i pikantnym sosie curry
    • PUNJABI CHANA MASALA: Cieciorka w sosie pomidorowo- cebulowym

Lunch Menu ganesh